Ophangsystemen als leshulpmiddel

Nieuw schoolgebouw basisschool CBS De Sleutel in Rotterdam

Inspiratie zakelijk

Tekst: Mariëlle Wijffelaars, Scholen en bouwen aan de toekomst nr.2, pag. 27 – 2021

Een basisschool is natuurlijk niet compleet zonder kindertekeningen, posters en land- of letterkaarten aan de muren. Maar al die losse bladen geven een lokaal vaak een rommelig uiterlijk en dat is niet bevorderlijk voor de uitstraling én concentratie van de leerlingen. Een ophangsysteem van Artiteq voorkomt voorrommeling en reparatiekosten. Maar scholen hebben toch de mogelijkheid knutselwerkjes en lesmaterialen op te hangen.

“Het systeem is echt heel eenvoudig, we kunnen zelf alles naar wens aanpassen”“

Basisschool CBS De Sleutel in Rotterdam betrok in januari een nieuw schoolgebouw, het moment om ook te kijken naar een goede manier om platen op te hangen in de lokalen. “We hebben bij diverse bedrijven informatie aangevraagd en waren direct enthousiast over Artiteq”, vertelt adjunct-directeur Shanti Dewki-Chedi van CBS De Sleutel. “Het bedrijf dacht goed mee en heeft alle ruimtes bekeken en advies uitgebracht. Ze begrepen wat wij voor ogen hadden. ”De Rotterdamse basisschool koos uiteindelijk voor twee verschillende systemen. In de kantoren van onder meer de directeur kwam een systeem dat aan het plafond is bevestigd. Met dit Top Rail plafondsysteem kunnen alle wanden flexibel worden ingericht. “We gebruiken dit vooral voor het ophangen van schilderijen. Het voordeel is dat we niet hoeven te boren, dat scheelt veel gedoe. Het systeem is echt heel eenvoudig, we kunnen zelf alles naar wens aanpassen”, zegt Dewki-Chedi. “Het zou natuurlijk ook echt zonde zijn om de muren van een gloednieuw gebouw direct te beschadigen met spijkers en gaten in de muur. Dat wordt op deze manier voorkomen.”

Rustige uitstraling

Ook in de klaslokalen is een ophangsysteem gekomen, hierbij is gekozen voor het presentatiesysteem Info Rail. Door middel van click & connect wordt deze aan de wand bevestigd. De clips worden met behulp van pluggen en schroeven op de wand vastgemaakt. Vervolgens wordt de rail eenvoudig op de clips geklikt, waardoor deze strak tegen de wand zit. “In de klassen hangen vooral veel platen aan de muur. In groep 3 bijvoorbeeld woordkaarten en in hogere groepen de wereldkaarten”, vertelt de adjunct-directeur van CBS De Sleutel. “De lessen en thema’s wisselen natuurlijk regelmatig, met dit systeem kunnen de platen daarop eenvoudig worden aangepast. ”Natuurlijk krijgen ook de knutselwerken en tekeningen een plek aan de wanden. In het verleden zag dit er volgens Dewki-Chedi nog wel eens rommelig uit. “En dat past niet bij een modern nieuw schoolgebouw”, vindt ze. “Nu houden we de wanden mooi en strak én wordt verrommeling voorkomen. Dat is ook beter voor de concentratie van de leerlingen. Een rommelige omgeving leidt af, een rustige sfeer straalt ook over op de kinderen. ”Dat de school er netjes uitziet, is voor CBS De Sleutel het allerbelangrijkste. Ook is Dewki-Chedi blij met de service van Artiteq. “Ook zijn de reacties van zowel het team als de leerlingen heel positief. Het is zo makkelijk geworden om dingen op te hangen zonder gedoe met plakband, punaises of spijkers. We zijn echt heel enthousiast. ”

Ophangsystemen op maat

Artiteq is sinds 1995 actief in het bedenken, ontwikkelen en produceren van ophangsystemen. Het bedrijf biedt allerlei ophangsystemen aan voor het onderwijs, zoals schilderij-ophangsystemen, presentatiesystemen alsook het netjes en veilig op kunnen hangen van whiteboards en prikborden. Het doel is daarbij altijd te zorgen voor een stukje gebruiksvriendelijkheid, een nette uitstraling en goede service. De inrichting van de wanden wisselt regelmatig in het onderwijs. Klassen vol kinderen met als resultaat een berg fraaie versieringen voor alle wanden en muren. Het allermooist worden deze opgehangen met de Info Rail. Dé oplossing om tekeningen, kunstwerken en andere documenten op een georganiseerde manier te presenteren aan de wand. Een prachtig gezicht en het zorgt ook nog eens voor het behoud van de wanden van het gebouw. Naast de Info Rail voorziet Artiteq ook oplossingen voor scholen in de vorm van flexibele systemen zodat de wanden flexibel én duurzaam kunnen worden ingericht. Ook biedt Artiteq systemen aan voor zorginstellingen, kantoorpanden en musea.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.