FAQ

Hulp nodig over een product?

Heeft u een vraag over een Artiteq product? Hieronder vind u de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar via de Chat (tijdens kantooruren) en op het telefoonnummer +31 13-5729070 .

Veelgestelde vragen

Waar kan ik de ophangsystemen van Artiteq kopen?

Kijk hier waar u een webshop of (lijsten)winkel of bouwmarkt bij u in de buurt kunt vinden.

Aan wat voor soort wanden kan ik de ophangsystemen bevestigen?

Onze ophangsystemen zijn in principe aan alle gangbare soorten wanden te bevestigen (o.a. beton, baksteen, holle baksteen, kalkzandsteen, gips, gipsplaatwanden, hout, enz.). Uiteraard hangt de belasting ook af van de totale sterkte en constructie van de wand zelf. Bij hele licht gebouwde wanden is het aan te raden de maximale belasting van het systeem niet volledig te benutten.

Bij de meeste sets leveren we universele pluggen mee die geschikt zijn voor de meeste massieve en holle wanden. Voor sommige zeer weinig voorkomende wanden kan het zijn dat er andere, meer specifieke pluggen nodig zijn. Vraag bij twijfel advies aan een aannemer, handige kennis of bij uw bouwmarkt.

Hoe kan ik de gaten boren voor de bevestiging van de clips bij de montage van Click Rail tegen het plafond?

U kunt de gaten aftekenen door de Click&Connect als aftekenmal te gebruiken. De clips zijn zo gemaakt, dat de schroeven tot 10° schuin plaatst kunnen worden, waardoor de rail plafond aansluitend kan worden gemonteerd. Indien dit niet voldoende is of indien u rechter wilt boren is het aan te raden een langere boor te gebruiken of gebruik te maken van een speciale boor met een compacte kop.

Clickrail boorinstructie

Hoe voorkom ik dat lijstjes naar voren kantelen?

Lijsten aan een koord hellen altijd meer of minder voorover (tilten). In musea ziet u dit bijvoorbeeld terug. Hier wordt dat vaak bewust gedaan om storende reflectie van licht te voorkomen. Hoeveel de lijst voorover helt en hoe dit kan worden beperkt, hangt af van een aantal factoren (zie bijlage).

Handleiding tilten van lijsten

Wat is de juiste combinatie van ophangsysteem, draad en haak met mijn schilderij / lijst?

Een schilderij ophangsysteem bestaat uit de elementen rail, ophangdraad en ophanghaak. Artiteq garandeert de functionaliteit van de producten doordat zij deze verschillende elementen van een schilderij ophangsysteem zorgvuldig op elkaar afstemt. De kwaliteit kan alleen gewaarborgd worden wanneer originele (Artiteq) producten op de juiste wijze gecombineerd worden. Bij combinaties anders dan met de juiste Artiteq producten, zal de garantie vervallen. Een lijst of schilderij hangt altijd stabieler wanneer er gebruik gemaakt wordt van 2 ophangdraden. Het gewicht van de lijst is bepalend voor de keuze van haak en draad in combinatie met het maximaal belastbare gewicht per meter van de rail.

Combinaties ophangdraden en haken

Kan de rail aan een schuine muur bevestigd worden?

De wandsystemen kunnen aan een schuine wand bevestigd worden. De installatie van de rail is hetzelfde als bij een rechte muur. De ophangrail dient zo geplaatst te worden dat deze ook niet zelf naar beneden glijdt. Alleen dient u voor het ophangen van de lijsten / schilderijen gebruik te maken van een Stopper set. Deze is nodig zodat de ophangdraad op de gewenste plek blijft hangen en de wanddecoratie recht hangt. De stopper vergrendelt de draad door het inbus schroefje in de stopper vast te schroeven. De stopper zit altijd lager dan de ophangdraad. Bij een schilderij ophangsysteem aan een schuine wand raden wij u aan om Solid Slider ophangdraden te gebruiken. Het maximale gewicht van een lijst bij gebruik van een Stopper Set is 4kg.

Wat kan ik allemaal ophangen aan de ophangsystemen van Artiteq?

De draagkracht van onze schilderij ophangsystemen verschilt per rail. Zo heeft de Click Rail een draagkracht van 30 kg per meter. De twee wand systemen Click Rail Pro, Combi Rail Pro Light en de twee inbouwsystemen Art Strip en Ceiling Strip hebben allemaal een draagkracht van 50 kg per meter. Voor nog zwaardere schilderijen is de Classic Rail + met een draagkracht van 100 kg per meter het zwaarst wat wij hebben. De overige ophangsystemen hebben een draagkracht van 20 kg per meter. Indien de Contour Rail verlijmd wordt veranderd de draagkracht van deze rail van 20 kg naar 10 kg per meter.

Het gewicht van de lijst / schilderij / kunstwerk / wanddecoratie is bepalend voor de keuze van haak en draad in combinatie met het maximaal belastbare gewicht per meter van de rail. Artiteq garandeert de functionaliteit van de producten doordat deze verschillende elementen van een schilderij ophangsysteem zorgvuldig met elkaar afgestemd zijn. De kwaliteit kan alleen gewaarborgd worden wanneer originele Artiteq producten op de juiste wijze gecombineerd worden.

Naast het ophangen van schilderijen, lijsten, kunstwerken, wandkleden, platenpotten zijn de Artiteq schilderij ophangsystemen ook geschikt voor het ophangen van whiteboards, prikborden en glasborden. Voor het ophangen van whiteboards heeft Artiteq een speciaal Whiteboardset ontwikkeld. Deze zorgt voor een stabiele plaatsing van Whiteboards tegen een wand.

Hoe kan ik meerdere rails aansluitend aan elkaar monteren?

Als u het montagedeel Click&Connect precies tussen 2 rails delen monteert loopt de rail goed door en zal het naadje tussen de twee rails delen nauwelijks zichtbaar zijn.

Hoe kan ik de rail op een hoek monteren?

Met behulp van hoekverbinders is het mogelijk de hoek af te werken. De hoekverbinders zijn apart te bestellen.

Ik wil mijn rail overschilderen. Welke verf moet ik daarvoor gebruiken?

Artiteq profielen zijn gelakt d.m.v. een poedercoating met polyesterlak welke in de regel goed overschilderbaar is. De primer versie is in principe overschilderbaar met de gebruikelijk ‘huis, tuin en keuken’ lakken op latex, acryl en alkyd basis. Voor het overschilderen van de profielen is het essentieel de ondergrond voor te behandelen. Het ontvetten (bij voorkeur met brandspiritus) en licht opschuren met fijn schuurpapier is voldoende als voorbehandeling.

Hoe kan ik de rail inkorten?

De aluminium profielen zijn goed op maat te maken door deze met een metaalzaag in te korten. Voor een rechte haakse snede is het aan te raden een verstekbak te gebruiken.

Kan ik mijn wanddecoratie verplaatsen met het koord /ophangdraad?

Het verplaatsen van een schilderij / lijst / wanddecoratie met het ophangdraad in de rail is mogelijk mits de wanddecoratie ook vastgehouden wordt tijdens de verplaatsing. Het is belangrijk dat de draad bovenin de rail goed verplaatst wordt en het te verplaatsen schilderij ook goed vastgehouden kan worden. Voor het goed verplaatsen van wanddecoraties aan de rail raden wij u aan om het schilderij van de haak af te halen. Verplaats eerst de ophangdraad naar de gewenste plek, verstel de haak op de gewenste hoogte en hang vervolgens het schilderij aan de ophanghaak vast.

Hoe kan ik mijn schilderij ophangsysteem demonteren en elders opnieuw installeren?

De rail zit behoorlijk stevig op de clips omdat deze goed en veilig moet worden gefixeerd. Het systeem is in principe bedoeld voor eenmalig montage. Na demontage van alle onderdelen is het van belang om alle componenten zorgvuldig te bekijken en beschadigde delen te vervangen. De clips en pluggen moeten na demontage altijd door nieuwe worden vervangen.

De beste manier om de rail van de clips af te halen is door met een platte schroevendraaier aan de onderzijde de rail uit de clip te wrikken, direct bij de clip. Te beginnen aan een zijde en vervolgens naar links of rechts werken. Om beschadiging op de muur te voorkomen/beperken is het handig om een plaatje (staal of aluminium) onder de schroevendraaier te houden. Afhankelijk van de muur kan het voorkomen dat de plug uit de muur wordt getrokken.

Op welke afstand van het plafond kan ik een wandrail plaatsen?

Alle rails kunnen plafond aansluitend worden gemonteerd met uitzondering van de Contour Rail; deze moet minimaal ca 1cm onder het plafond worden gemonteerd (boren minimaal 15mm onder het plafond). Voor de inbouw schilderij ophangsystemen (Art Strip, Ceiling Strip en Shadowline) hangt e.e.a. af van de toepassing.

Hoe wordt de Art Strip bevestigd?

Op de muur schieten of schroeven – kan door dun en zacht aluminium heen. Hoeken kunnen onder verstek, maar koud tegen elkaar is eenvoudiger. Hoeklijst van systeemplafond kan op het hout worden geniet.

Voor de Top Rail zijn de schroeven groter dan de gaten in de rail?

Wij adviseren om de schroeven vooraf al in de rail te monteren. De beste manier is om de schroeven in de gaatjes plaatsen en de schroef een kwartslag te draaien zodat deze in de rail vast blijven zitten. Het aluminium is voldoende zacht, zodat de schroefdraad er iets in kan snijden. Het is vervolgens makkelijk om de rail, in een moeite, te schroeven aan het plafond.

Welke maat boor moet ik gebruiken bij de montage van de rail?

Afhankelijk van welk ophangsysteem u monteert is de boormaat verschillend. Wanneer u een gat gaat boren, is het van belang om de diameters van de plug én van de boor overeen te laten komen.

  • Bij een 5mm Fischer UX plug gebruikt u een 5mm boor
  • Bij een 6 mm plug gebruikt u een 6 mm boor
  • Bij een 4 mm plug gebuikt u een 4 mm boor

Vragen over de Combi Rail Pro Light

Is het Combi Rail Pro Light systeem dimbaar?

“Dimmen” speelt een rol bij de algemene verlichting van een ruimte. Over het algemeen speelt het geen rol bij objectverlichting. Hier is het meer gebruikelijk om te kiezen voor een lamp met de juiste lichtopbrengst.

Het dimmen van LED lampen is mogelijk maar zeer gevoelig voor de juiste combinatie van componenten en de lengte van de rail. Philips geeft aan dat de 7W en 8W lampen dimbaar zijn, de 3,4W lamp is dat niet. De specificaties wat betreft het dimmen van MasterLED worden regelmatig gewijzigd door Philips. Om deze reden raden wij u aan om de Philips Lighting website te raadplegen voor advies: www.philips.com/masterledlamps.

Wanneer u halogeen lampen gebruikt is het dimmen gemakkelijker, maar het energieverbruik ligt gemiddeld 5 keer hoger dan bij LED. De levensduur van een halogeen lamp is ook ongeveer 20 keer korter dan die van een LED lamp.

Samengevat: de Combi Rail Pro Light is dimbaar, echter wij raden u aan om voor objectverlichting niet te kiezen voor dimmen maar te kiezen voor lampen met de juiste lichtopbrengst. Wij raden aan om LED lampen te gebruiken vanwege de lagere kosten op lange termijn (minder elektriciteitsgebruik, langere levensduur van de lampen). De 7W MasterLED lampen zijn geschikt voor vrijwel alle toepassingen.

Welke lampjes kan ik bij de verlichtingsrail kiezen?

De keuze voor lampjes bestaat uit Led of halogeen. Wij adviseren altijd LED: de kosten zijn uiteindelijk veel lager door:

* langere levensduur
* lichtere, dus goedkopere voeding

De LED lampjes die wij aanbieden bij de Combi Rail Pro Light hebben bovendien de volgende voordelen t.o.v de halogeen lampjes:

* er is geen lichtstraling van achteren
* de lichtverdeling op de muur is beter (gelijkmatiger)
* geen UV straling
* veel minder warmte straling

De 7W lamp voldoet in de meeste gevallen (er is hier een vergelijkbare lichtsterkte met de vroeger populairste 35W halogeen).

Combi Rail Pro Light lamps and fittings table

Hoeveel lampen / armaturen kunnen er op een trafo draaien?

Combi Rail Pro Light Lamps and fittings table_02

Waarom heeft de rail de open vorm aan de voorzijde?

Wij hebben er voor gekozen om de openingen voor ophangen en elektra duidelijk van elkaar te scheiden (veiligheid, minder risico op kortsluiting).

Vragen over ophangdraden

Welke ophangdraden en haken kan ik het beste kiezen met de ophangsystemen van Artiteq?

Artiteq biedt transparante perlon ophangdraden en staaldraden aan voor het ophangen van wanddecoraties aan een Artiteq schilderij ophangsysteem. Voor zowel de perlon ophangdraden als de staaldraden, biedt Artiteq deze in 1mm en 2mm dikte aan en in verschillende lengtes van 150cm tot 300cm. Afhankelijk van het gewicht van een lijst of andere wanddecoratie, kan een haak gekozen worden. Variërend van een maximaal te belasten gewicht van 4 kg tot 20 kg is er een ruime keuze aan Artiteq haken beschikbaar. De keuze is naast het gewicht van de wanddecoratie, ook afhankelijk van de gewenste uitstraling. De perlon ophangdraden zijn vrijwel onzichtbaar. De staalkabel ophangdraden, ook verkrijgbaar in 1mm staaldraad zwart, is geschikt voor het ophangen van zwaardere wanddecoraties.

Graag verwijzen wij u deze compatibiliteit lijst.

Kan ik meerdere lijsten aan 1 ophangdraad hangen?

Dat kan. Het maximale gewicht van de gekozen ophangdraad moet hierbij wel in acht genomen worden in combinatie met de juiste haak.

Wat is het verschil tussen een perlon draad en een staaldraad?

Een perlon draad is een kunststof transparante draad. Artiteq biedt de perlon ophangdraden aan in 1mm en 2mm dikte en in verschillende lengtes tussen de 150 en 300 cm. Daarnaast kan er gekozen worden uit perlon draden met een glijder of twister systeem. Dit houdt in dat de ophangdraad op een andere manier in de ophangrail geplaatst wordt. Het voordeel van de perlon ophangdraden is dat deze transparant zijn en daardoor haast niet opvallen aan de wand.

Naast de perlon ophangdraden biedt Artiteq ook staaldraad aan. Deze heeft een stoerdere en opvallendere kleur. Artiteq biedt deze in 1mm en 2mm dikte aan en in verschillende lengtes tussen de 150 en 300 cm.

Kan ik de staaldraden en perlon ophangdraden zelf inkorten / knippen?

De staalkabel ophangdraden kunnen niet zelf ingekort worden. De perlon ophangdraden in principe wel, maar door gebruik van een ongeschikte schaar kan het draad gaan vervormen waardoor deze niet of moeilijk in de ophanghaken past. Wij adviseren om het te lange stuk ophangdraad op te rollen en achter het schilderij weg te plaatsen. Bij wel inkorten eventueel een goed scherp afbreekmes gebruiken.

Kunnen de ophangdraden ook buiten gebruikt worden?

Staaldraad is buiten toepasbaar, maar gezien de andere belastingen (wind bijvoorbeeld) kan de totale belasting aanzienlijk hoger zijn. Onze systemen zijn uitsluitend bedoeld voor toepassingen binnen. Perlon wordt niet aangeraden voor buiten toepassingen vanwege de (extremere) invloed van vocht en UV licht. Bij lichtere belastingen en regelmatige vervanging van de draden kan dit in bepaalde gevallen wel, maar wij raden dit af en geven hier geen garanties op af.

Wat is de levensduur van de ophangdraden?

In principe gaan staaldraden levenslang mee. Ophangdraden van perlon kunnen verouderen. Bij normale binnenklimaten gaat dit zeer langzaam (>20jaar). Bij hogere temperaturen, vochtigheden of meer UV is het aan te raden de draden om de 10 jaar te vervangen, uit voorzorg.

Het perlonkoord krult omhoog. Hoe kan ik dit recht maken?

Het opkrullen van perlonkoord kan voorkomen als de perlon lang opgerold is geweest. Meestal is het gewicht van de lijst voldoende om de draad recht te trekken. Indien dit niet voldoende is, helpt het om gedurende langere tijd een gewicht aan de draad te hangen. Dit kan versneld worden door de draden eerst een paar uur in warm (niet kokend of te warm) water te leggen.