FAQ

Hulp nodig over een product?

Heeft u een vraag over een Artiteq product? Hieronder vind u de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn op werkdagen bereikbaar via de Chat (tijdens kantooruren) en op het telefoonnummer +31 13-5729070 .

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de gaten boren voor de bevestiging van de clips bij de montage van Click Rail tegen het plafond?

U kunt de gaten aftekenen door de Click&Connect als aftekenmal te gebruiken. De clips zijn zo gemaakt, dat de schroeven tot 10° schuin plaatst kunnen worden, waardoor de rail plafond aansluitend kan worden gemonteerd. Indien dit niet voldoende is of indien u rechter wilt boren is het aan te raden een langere boor te gebruiken of gebruik te maken van een speciale boor met een compacte kop.

Clickrail boorinstructie

Hoe voorkom ik dat lijstjes naar voren kantelen?

Lijsten aan een koord hellen altijd meer of minder voorover (tilten). In musea ziet u dit bijvoorbeeld terug. Hier wordt dat vaak bewust gedaan om storende reflectie van licht te voorkomen. Hoeveel de lijst voorover helt en hoe dit kan worden beperkt, hangt af van een aantal factoren (zie bijlage).

Handleiding tilten van lijsten

Wat is de juiste combinatie van ophangsysteem, draad en haak met mijn schilderij / lijst?

Een schilderij ophangsysteem bestaat uit de elementen rail, ophangdraad en ophanghaak. Artiteq garandeert de functionaliteit van de producten doordat zij deze verschillende elementen van een schilderij ophangsysteem zorgvuldig op elkaar afstemt. De kwaliteit kan alleen gewaarborgd worden wanneer originele (Artiteq) producten op de juiste wijze gecombineerd worden. Bij combinaties anders dan met de juiste Artiteq producten, zal de garantie vervallen. Een lijst of schilderij hangt altijd stabieler wanneer er gebruik gemaakt wordt van 2 ophangdraden. Het gewicht van de lijst is bepalend voor de keuze van haak en draad in combinatie met het maximaal belastbare gewicht per meter van de rail.

Combinaties ophangdraden en haken

Ik wil mijn rail overschilderen. Welke verf moet ik daarvoor gebruiken?

Artiteq profielen zijn gelakt d.m.v. een poedercoating met polyesterlak welke in de regel goed overschilderbaar is. De primer versie is in principe overschilderbaar met de gebruikelijk ‘huis, tuin en keuken’ lakken op latex, acryl en alkyd basis. Voor het overschilderen van de profielen is het essentieel de ondergrond voor te behandelen. Het ontvetten (bij voorkeur met brandspiritus) en licht opschuren met fijn schuurpapier is voldoende als voorbehandeling.

Hoe kan ik de rail inkorten?

De aluminium profielen zijn goed op maat te maken door deze met een metaalzaag in te korten. Voor een rechte haakse snede is het aan te raden een verstekbak te gebruiken.

Hoe kan ik mijn schilderij ophangsysteem demonteren en elders opnieuw installeren?

De rail zit behoorlijk stevig op de clips omdat deze goed en veilig moet worden gefixeerd. Het systeem is in principe bedoeld voor eenmalig montage. Na demontage van alle onderdelen is het van belang om alle componenten zorgvuldig te bekijken en beschadigde delen te vervangen. De clips en pluggen moeten na demontage altijd door nieuwe worden vervangen.

De beste manier om de rail van de clips af te halen is door met een platte schroevendraaier aan de onderzijde de rail uit de clip te wrikken, direct bij de clip. Te beginnen aan een zijde en vervolgens naar links of rechts werken. Om beschadiging op de muur te voorkomen/beperken is het handig om een plaatje (staal of aluminium) onder de schroevendraaier te houden. Afhankelijk van de muur kan het voorkomen dat de plug uit de muur wordt getrokken.

Op welke afstand van het plafond kan ik een wandrail plaatsen?

Alle rails kunnen plafond aansluitend worden gemonteerd met uitzondering van de Contour Rail; deze moet minimaal ca 1cm onder het plafond worden gemonteerd (boren minimaal 15mm onder het plafond). Voor de inbouw schilderij ophangsystemen (Art Strip, Ceiling Strip en Shadowline) hangt e.e.a. af van de toepassing.

Hoe wordt de Art Strip bevestigd?

Op de muur schieten of schroeven – kan door dun en zacht aluminium heen. Hoeken kunnen onder verstek, maar koud tegen elkaar is eenvoudiger. Hoeklijst van systeemplafond kan op het hout worden geniet.

Voor de Top Rail zijn de schroeven groter dan de gaten in de rail?

Wij adviseren om de schroeven vooraf al in de rail te monteren. De beste manier is om de schroeven in de gaatjes plaatsen en de schroef een kwartslag te draaien zodat deze in de rail vast blijven zitten. Het aluminium is voldoende zacht, zodat de schroefdraad er iets in kan snijden. Het is vervolgens makkelijk om de rail, in een moeite, te schroeven aan het plafond.

Vragen over de Combi Rail Pro Light

Is het Combi Rail Pro Light systeem dimbaar?

“Dimmen” speelt een rol bij de algemene verlichting van een ruimte. Over het algemeen speelt het geen rol bij objectverlichting. Hier is het meer gebruikelijk om te kiezen voor een lamp met de juiste lichtopbrengst.

Het dimmen van LED lampen is mogelijk maar zeer gevoelig voor de juiste combinatie van componenten en de lengte van de rail. Philips geeft aan dat de 7W en 8W lampen dimbaar zijn, de 3,4W lamp is dat niet. De specificaties wat betreft het dimmen van MasterLED worden regelmatig gewijzigd door Philips. Om deze reden raden wij u aan om de Philips Lighting website te raadplegen voor advies: www.philips.com/masterledlamps.

Wanneer u halogeen lampen gebruikt is het dimmen gemakkelijker, maar het energieverbruik ligt gemiddeld 5 keer hoger dan bij LED. De levensduur van een halogeen lamp is ook ongeveer 20 keer korter dan die van een LED lamp.

Samengevat: de Combi Rail Pro Light is dimbaar, echter wij raden u aan om voor objectverlichting niet te kiezen voor dimmen maar te kiezen voor lampen met de juiste lichtopbrengst. Wij raden aan om LED lampen te gebruiken vanwege de lagere kosten op lange termijn (minder elektriciteitsgebruik, langere levensduur van de lampen). De 7W MasterLED lampen zijn geschikt voor vrijwel alle toepassingen.

Welke lampjes kan ik bij de verlichtingsrail kiezen?

De keuze voor lampjes bestaat uit Led of halogeen. Wij adviseren altijd LED: de kosten zijn uiteindelijk veel lager door:

* langere levensduur
* lichtere, dus goedkopere voeding

De LED lampjes die wij aanbieden bij de Combi Rail Pro Light hebben bovendien de volgende voordelen t.o.v de halogeen lampjes:

* er is geen lichtstraling van achteren
* de lichtverdeling op de muur is beter (gelijkmatiger)
* geen UV straling
* veel minder warmte straling

De 7W lamp voldoet in de meeste gevallen (er is hier een vergelijkbare lichtsterkte met de vroeger populairste 35W halogeen).

Combi Rail Pro Light lamps and fittings table

Hoeveel lampen / armaturen kunnen er op een trafo draaien?

Combi Rail Pro Light Lamps and fittings table_02

Waarom heeft de rail de open vorm aan de voorzijde?

Wij hebben er voor gekozen om de openingen voor ophangen en elektra duidelijk van elkaar te scheiden (veiligheid, minder risico op kortsluiting).

Vragen over ophangdraden

Kunnen de ophangdraden ook buiten gebruikt worden?

Staaldraad is buiten toepasbaar, maar gezien de andere belastingen (wind bijvoorbeeld) kan de totale belasting aanzienlijk hoger zijn. Onze systemen zijn uitsluitend bedoeld voor toepassingen binnen. Perlon wordt niet aangeraden voor buiten toepassingen vanwege de (extremere) invloed van vocht en UV licht. Bij lichtere belastingen en regelmatige vervanging van de draden kan dit in bepaalde gevallen wel, maar wij raden dit af en geven hier geen garanties op af.

Wat is de levensduur van de ophangdraden?

In principe gaan staaldraden levenslang mee. Ophangdraden van perlon kunnen verouderen. Bij normale binnenklimaten gaat dit zeer langzaam (>20jaar). Bij hogere temperaturen, vochtigheden of meer UV is het aan te raden de draden om de 10 jaar te vervangen, uit voorzorg.

Het perlonkoord krult omhoog. Hoe kan ik dit recht maken?

Het opkrullen van perlonkoord kan voorkomen als de perlon lang opgerold is geweest. Meestal is het gewicht van de lijst voldoende om de draad recht te trekken. Indien dit niet voldoende is, helpt het om gedurende langere tijd een gewicht aan de draad te hangen. Dit kan versneld worden door de draden eerst een paar uur in warm (niet kokend of te warm) water te leggen.