5 tips voor het recht hangen van lijsten

Lees de 5 tips voor het voorkomen van kantelen van lijsten

Het ophangen en rangschikken van je favoriete lijsten, schilderijen en kunstwerken aan de muur kan best lastig zijn. Met een Artiteq schilderij ophangsysteem is het mogelijk om meerdere lijsten, schilderijen en overige kunstwerken als een gallery wall op te hangen. Juist bij een gallery wall is het leuk om te spelen in formaat van de lijsten en soort wanddecoraties bij elkaar. Wanneer je lijsten gebruikt die variëren in grootte, dikte en gewicht, kan het voorkomen dat er bepaalde lijsten gaan kantelen. Hoe voorkom je dat lijsten niet meer gaan kantelen? Als ophangspecialist hebben we 5 tips om het kantelen van lijsten te voorkomen zonder dat dit consequenties heeft voor jouw gekozen lijsten of lay-out. Lees hieronder de 5 tips.

NL fotomuur van verschillende lijsten aan het click rail ophangsysteem

Tip 1. Weet waarom een lijst gaat kantelen

De grootte, dikte en het gewicht als ook het gebruik van een kort of lang stuk ophangdraad heeft invloed op het kantelen van de lijst. Wanneer de lijst dik, klein of het gewicht voornamelijk aan de voorkant zit, dan kan de lijst naar voren gaan hangen. Gebruik je een lang stuk ophangdraad waarbij de lijst ook lager hangt, dan kan deze ook naar voren gaan hangen.

NL fotolijsten aan het click rail ophangsysteem

Tip 2. Gebruik twee ophangdraden

Het gewicht van de lijst of andere wanddecoratie is bepalend voor de keuze van haak en draad in combinatie met het maximale belastbare gewicht per meter van onze schilderij ophangsystemen. Een lijst hangt altijd stabieler wanneer er gebruik gemaakt wordt van 2 ophangdraden en 2 ophanghaken. Bij het ophangen van meerdere lijsten aan een ophangdraad onder elkaar, adviseren wij om twee ophangdraden te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het kantelen van de bovenste lijst wordt gereduceerd. Verder heeft het als voordeel dat het maximale gewicht van de lijst dan 2 maal zoveel is.

NL overtolligophangdraad achter de lijst wegwerken

Tip 3. Verwijder overtollig ophangdraad

De ophangdraden van perlon en staaldraad zijn beschikbaar in 1 mm of 2 mm dikte en in lengtes variërend van 100 cm tot 500 cm. Afhankelijk van welke lengte ophangdraad er gekozen is, grote kans dat er overtollig ophangdraad over is wanneer de lijsten zijn opgehangen. Je kunt het overtollige draad afknippen of deze oprollen en eventueel vastplakken aan de achterkant van de lijst. Gebruik bij het vastplakken aan de achterkant van de lijst wat tape of plakband. Het overtollig draad afknippen adviseren we vooral bij lichte lijstjes omdat de stugheid van de draad de lijst naar voren kan duwen. Het gebruik van 1 mm ophangdraden in plaats van 2 mm kan ook helpen omdat deze veel minder stug zijn.

NL achterkant van lijst om ophangpunt aan te passen

Tip 4. Verplaats ophangpunt achter de lijst

De plaats van het ophangpunt achter de lijst heeft invloed op of een lijst gaat kantelen. Vaak gaat een lijst kantelen als het ophangpunt achter de lijst te laag gemonteerd is. Door deze hoger te plaatsen voorkom je het kantelen van de lijst. De ophangdraad komt dan zo dicht mogelijk tegen de lijst te zitten. Is het ophangpunt op de rand van de lijst geplaatst dan kan dat voor het kantelen van de lijst zorgen. Verplaats deze dan naar zover mogelijk naar de voorkant van de lijst.

NL afstandhouders aan de achterkant van de lijst

Tip 5. Gebruik afstandhouders achter de lijst

Afstandhouders worden aan de achterkant van de lijst bevestigd. Breng deze aan de onder- en bovenkant van de lijst aan om zo de lijst iets naar voren te laten komen en het kantelen te vermijden. Artiteq biedt zelfklevende transparante of van schuim gemaakte afstandhouders aan. De schuim afstandhouder is wat dikker. Beide afstandhouders zijn gemaakt van zacht materiaal waardoor de muren niet beschadigd raken.