NL badkamer 2 schilderijen groen

Een kunstgalerie aan huis

Het huis van bankier Simone Jansen is meer dan alleen een prachtige plek om te wonen. Het is ook een bijzondere galerie. Zes keer per jaar organiseert Simone unieke exposities, waarbij ze meer dan honderd kunstwerken van diverse internationale kunstenaars tentoonstelt met behulp van de Artiteq Click Rail Pro aan de wanden van haar eigen woning. Een uniek concept, dat Simone tijdens een wandeling bedacht.

Een galerie aan huis

“Ik weet het nog precies,” vertelt Simone. “Ik was buiten en dacht na over dat ik iets moois wilde doen met mijn huis. Het is een prachtig pand op een schitterend landgoed midden in het bos. Ik heb zoveel ruimte, maar ik woon hier alleen. Ik wilde mijn ruimte delen, iets goeds doen met mijn huis. Niet door ruimtes te verhuren, dat had ik een jaar geprobeerd en was me niet bevallen. Ik zocht naar andere opties.”

Kunstenaars helpen hun werk verkopen

Tegelijkertijd vroeg Simone zich af wat ze kon doen met de mooie witte muren in haar huis. “Ik was al een tijdje op zoek naar kunst, maar durfde niet zomaar een galerie binnen te lopen. Wat als ik domme vragen zou stellen? En online kon ik de kunst niet echt voelen, niet ervaren”

Ineens klikten die frustratie en de mogelijkheden van de ruimte in haar huis in elkaar. “Wat als ik mijn mooie witte wanden in zou zetten om kunstenaars te helpen hun werk te verkopen?” vroeg Simone zich af. “Ik ben letterlijk naar huis gerend en heb een vriendin gebeld om dit idee voor te leggen. In de weken daarna sprak ik met enkele galeriehouders en besloot ik eigenlijk vrij snel dat ik het zou gaan doen: van mijn eigen huis een galerie maken.”

NL woonkamer groot blauw schilderij

Het verschil tussen kunst en interieurverfraaiing

Simone begon natuurlijk met het zoeken naar geschikte kunstwerken om tentoon te stellen: “Ik selecteer kunstenaars op basis van twee zaken. Ten eerste vind ik ambacht erg belangrijk. Ik hou van kunstenaars die jaren gedaan hebben over het ontwikkelen van hun vaardigheden. Het werk moet daarnaast iets zijn waar de maker uren, dagen of zelfs weken aan besteed heeft. Voor mij zit in die ambacht het verschil tussen kunst en interieurverfraaiing. Daarnaast blijf ik weg van conceptuele kunst. In mijn galerie vind je kunst die mooi is voor in huis, werken die een verrijking van je interieur kunnen vormen.”

Een professioneel ophangsysteem

Een ander belangrijk onderdeel in de transformatie van haar huis tot galerie, was het ophangen van de verlichting en het bevestigen van een degelijk en mooi systeem om de kunstwerken aan de muur te kunnen ophangen. Simone: “Ik ben gaan googelen op professionele ophangsystemen en zo ben ik bij Artiteq terecht gekomen. Ik vond goede brochures met mooie visuals en duidelijke uitleg.”

“Ik kon in één oogopslag zien welke mogelijkheden er waren en wat ik aan materiaal nodig had. Een paar weken later heb ik in twee dagen tijd samen met de monteur van Artiteq maar liefst 183 strekkende meter rails gemonteerd. Ik kon daarna meteen aan de slag met het ophangen van de kunstwerken en ik heb er nooit een seconde spijt van gehad.”

NL badkamer grote schilderijen groen
NL eetkamer met groot kunstwerk aan muur

Visueel valt het systeem bijna weg

Simone koos voor de Click Rail Pro omdat hij heel mooi wegvalt tegen de muur. “Ik wilde iets dat niet in het oog zou springen,” licht ze toe. “De onderkant van de rail is bijna gesloten, je kijkt er niet in. Ik heb de rails overgeschilderd in dezelfde kleur als mijn muren. Je hebt geen verbindstukken nodig met dit systeem. Je kunt lengtes maken van 7 a 8 meter zonder zichtbare onderbrekingen. Visueel valt het systeem daardoor vrijwel helemaal weg.”

Simone’s favoriete accessoire is de platte canvashaak met een draagvermogen van 10 kilo. “Die gebruik ik het meeste. Je moet hem met een schroevendraaier aandraaien, dus wat dat betreft is hij wat minder handig dan bijvoorbeeld de twister hook. Maar de grip is fantastisch. Aluminium frames hangen met deze haken strak en stabiel tegen de muur. En bij de meeste kunstwerken valt de haak helemaal weg, omdat hij wat korter is”

Over de uitstraling en het gebruik van het systeem is Simone erg te spreken. “De minimalistische look van de rail is heel mooi en het draaggewicht is met 50kg meer dan genoeg,” vertelt ze. “De perlon ophangdraden zie je amper. Wat mij betreft is dit daarom zowel professioneel als esthetisch gezien de beste oplossing in de markt.”

NL slaapkamer met kunstwerken aan muur groot blauw schilderij
NL slaapkamer met kunstwerken aan muur

Een galerie waar je je thuisvoelt

Wat begon als een hobby, is in een jaar tijd uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf met inmiddels 6 teamleden. Elke twee maanden organiseert Simone met haar team een nieuwe expositie. “In een jaar tijd krijgen circa 700 kunstwerken van ongeveer 50 verschillende, internationale kunstenaars een plek in mijn huis,” vertelt Simone.

Bij het cureren van haar collecties, kijkt ze vooral naar wat ze zelf mooi vindt. “Ik probeer niet na te denken over het commerciële aspect en kies niet op basis van wat ik denk dat zal verkopen,” licht Simone toe. “Ik ga voor schilderijen en sculpturen die ik zelf erg mooi vind, van uiteenlopende kunstenaars. En daar maak ik mooie combinaties mee die ik in elf verschillende ruimtes in mijn huis presenteer.”

NL hal met kunstwerken
NL eetkamer zwart wit schilderij gouden lamp

Combinaties maken

“Het combineren van mode is heel gebruikelijk,” weet Simone te vertellen. “Maar als het om kunst gaat, worden werken van verschillende makers vaak gescheiden gepresenteerd. Als mensen een eigen kunstcollectie gaan bouwen, maken ze ook combinaties van verschillende makers. Ik presenteer de kunstenaars daarom als een team. Soms hangen er in mijn woonkamer 10 werken gemaakt door 10 verschillende mensen die elkaar toch perfect aanvullen.”

Tijdens een expositie leiden Simone en haar collega’s zo’n 250-300 mensen rond, die ieder via de website een tijdslot van anderhalf uur hebben gereserveerd. En gemiddeld vindt ongeveer een derde van de tentoongestelde kunstwerken een nieuwe eigenaar tijdens een expositie. “Ik wil dat mensen zich thuis voelen. Daarom mogen ze tijdens hun bezoek alleen rondlopen in mijn huis. Onder het genot van een hapje en drankje kunnen ze de kunstwerken zo op hun gemak bekijken in de setting van een stijlvol woonhuis. En tsja, dan worden mensen wel eens verliefd,” besluit Simone lachend.

Kunst credits: 
Rosa Peters, Yvonne Broeren, Quinda Verheul, Sophie de Vos, Sander Reijgers, Jochem Essen, Anders Below, Van der Camp & Heesterbeek, Paula Pääkkönen, Hetty Blankesteijn, Marianne Kemp, Vivian Ammerlaan, Bibi Smit.

Met speciaal dank aan kunst Galerij ‘Art Gallery Simone Jansen’.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.