Duurzaam wandbeheer in luxe zorghotels

Voor de renovatie van diverse monumentale panden op landgoederen in Zeist en Oirschot koos interieurarchitectuurbureau DMD Amsterdam voor het schilderijophangsysteem van Artiteq. We praten met oprichter Dick Mulders.

Tijdloze interieurs

Interieurarchitect Dick Mulders woonde jarenlang in het buitenland. Dick: “Ik woonde onder andere in Londen, Shanghai en Sydney. Drie jaar geleden kwam ik terug naar Nederland en richtte ik DMD Amsterdam op. In al onze ontwerpen zie je internationale invloeden terug.”

“We maken tijdloze interieurs met lef. Kwalitatief hoogwaardige materialen vormen de basis voor mijn ontwerpen. Daarnaast heeft ieder interieur een signature piece. Iets dat speciaal voor de ruimte is ontworpen. Dat kan bijvoorbeeld een grote trap of kroonluchter zijn. Maar ook een unieke keuken of een muur met een bijzonder behang.”

Woonprojecten voor senioren

DMD Amsterdam verzorgde het interieurontwerp voor twee grote woonprojecten voor senioren. “Op Landgoed Groot Bijsterveld in Oirschot zijn het voormalige klooster en koetshuis volledig gerenoveerd. In het klooster bevinden zich nu 25 appartementen in het hogere segment, speciaal voor senioren. Het koetshuis huisvest 35 luxe zorghotelkamers voor mensen die bijvoorbeeld na ontslag uit het ziekenhuis elders moeten revalideren.”

Sociale duurzaamheid

Het tweede project bevindt zich in Zeist op landgoed Wulperhorst. Hier zijn het koetshuis en voormalige landhuis gerenoveerd tot 25 luxe appartementen en een zorghotel met zo’n 20 kamers. Dick: “Deze renovaties zijn een vorm van sociale duurzaamheid. De panden op deze openbare landgoederen worden immers niet meer gebruikt als woonhuis, klooster of koetshuis. Ze zijn in ere hersteld, hebben een nieuwe bestemming gekregen en zijn teruggegeven aan de maatschappij.”

Esthetisch behoud van de wanden

Voor beide projecten koos Dick Mulders voor het Artiteq schilderij ophangsysteem. “We vonden het belangrijk dat bewoners eenvoudig hun eigen kunst kunnen ophangen, zonder daarbij de wanden te beschadigen. Er wordt bovendien relatief vaak gewisseld. Sommige mensen verblijven een maand in de hotelkamers of appartementen, andere mensen een aantal jaren. Nieuwe bewoners nemen hun eigen kunst mee om aan de wanden op te hangen.

Ook hebben we te maken met monumentale panden met veelal hoge plafonds. Omdat er dankzij de Click Rail niet steeds opnieuw geboord hoeft te worden, zorgen we voor het duurzame en esthetisch behoud van deze wanden. Het mooie van de rails van Artiteq is bovendien dat ze minimaal zijn en dat je ze bijna niet ziet.”

NL groot rood schilderij

Smart Pocket Rail

De Click Rail is plafondaansluitend gemonteerd en hangt zowel in de hotelkamers, appartementen als in de algemene ruimtes. De Click Rail heeft een maximale draagkracht van 30 kilo per meter. Voor beide projecten is in totaal meer dan 300 meter aan rails gebruikt. Dick: “Ook in de algemene ruimtes van deze wooncentra is het belangrijk om schilderijen en foto’s op een mooie manier te kunnen ophangen en eenvoudig te kunnen wisselen.”

Tot slot is bij de ingangen van alle woningen de Artiteq Smart Pocket Rail geïnstalleerd. Dit is een klein stuk rail aan de wand gemonteerd met een plexiglas display. Dit maakt het mogelijk om informatie over de huidige bewoners op een stijlvolle manier te presenteren.

Persoonlijke service

De samenwerking met Artiteq is Dick Mulders goed bevallen: “Ze zijn heel flexibel, snel en er is altijd voorraad. Dat vind ik zeer prettig. Ze zijn zelfs wel eens materialen zelf komen brengen bij een spoedsituatie. Die persoonlijke service kan ik waarderen.” Ook de Click Rail en de Smart Pocket Rail werken naar tevredenheid. “Het wisselen van schilderijen en informatie over bewoners is eenvoudig, het systeem werkt zoals het moet. Ik zou het zeker bij toekomstige projecten adviseren.”

NL donkere kamer met schilderijen
NL zitje bij raam