Duurzaam gebouwbeheer

Veilig plaatsen en flexibel ophangen van kunstwerken

Aanstaande maandag 3 mei gaat de Nieuwe rechtbank Amsterdam open en vinden de eerste zittingen plaats. In 2017 startte Consortium NACH, bestaande uit onder andere het Rotterdamse KAAN Architecten en Heijmans, de bouw van het pand. Het gebouw is tien etages hoog, heeft een oppervlakte van ruim 60.000m2 en telt vijftig zittingszalen.

Duurzame oplossingen

Bij het ontwerp is in het dagelijks faciliteren rekening gehouden met duurzame oplossingen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van een schilderij ophangsysteem voor het veilig plaatsen en flexibel op kunnen hangen van kunstwerken, lijsten of schilderijen. Zo blijven de wanden binnen het gebouw behouden doordat er geen beschadigingen meer ontstaan. Het Rotterdamse KAAN Architecten heeft Artiteq in het ontwerpproces betrokken voor de schilderij ophangsystemen.

Arrow Credits: KAAN Architecten

Betrouwbaar en eigentijds

Voor in de lobby is er bewust voor de Click Rail Pro in de kleur zwart gekozen – een eigentijds en robuust ophangsysteem dat op de wand en tegen het plafond gemonteerd wordt. De draagkracht van de Click Rail Pro is 50 kilo per meter wat het een solide ophangsysteem maakt.

In overige ruimtes is de keuze gevallen voor de Art Strip – een onzichtbaar schilderij ophangsysteem geïntegreerd in het plafond. Dit ophangsysteem is toepasbaar bij de installatie van systeemplafonds met gebruik van een kantlat. Eenmaal geïnstalleerd kunnen de wanden altijd flexibel ingericht worden.

Vanaf het begin is Artiteq betrokken geweest in het proces, wat zorgde voor een intensieve samenwerking als ook dat er meegedacht kon worden aan een ophangsysteem in combinatie met de open kantlatten van leverancier Inteco in de verhoorkamers. Hieruit zijn speciale adapters ontstaan die ontwikkeld zijn door de Artiteq in-house Product Development.

Voor het ophangen van de kunstwerken is er gekozen voor transparante ophangdraden voorzien van de Artiteq Micro Grip haken. De Micro Grip haak staat voor de nieuwste generatie haken. Hier is gekozen voor hoogwaardig kunststof versterkt met glasvezel, wat heeft geleid tot 70% minder materiaalverbruik ten opzichte van eerdere generaties haken. Naast de ecologische en duurzame voordelen hiervan, heeft de Micro Grip haak hierdoor een extreem licht gewicht en een optimaal gebruiksgemak. De Micro Grip technologie is door Artiteq ontwikkeld en gepatenteerd. Een geschikte keuze dat uitstekend past in een strategie van duurzaam gebouwbeheer van de Nieuwe rechtbank Amsterdam.