NL groen wonen

Binnenkijken in een stukje binnenhuisarchitectuur

Bavon de Vor ontwikkelt woningen voor klanten door heel Nederland. Een paar jaar geleden besloot de projectontwikkelaar dat hij ook wel eens een woning voor zichzelf wilde ontwikkelen en bouwen. In zijn hele huis installeerde Bavon het Artiteq Shadowline Drywall ophangsysteem. Dat was véél meer dan enkel een functionele oplossing, maar vooral een weloverwogen esthetische keuze.

Een houten huis midden in het bos

De prachtige vrijstaande woning van Bavon staat midden in het bos, in de buurt van Hilversum. “Ons huis is een houten bungalow met een lang pannendak en zinken goten,” vertelt Bavon. “Houtskeletbouw is in Nederland eigenlijk helemaal niet zo gebruikelijk, in landen als Noorwegen en Zweden zie je het veel vaker.”

Van buiten heeft het huis dus een traditioneel Scandinavische uitstraling, perfect passend in het bos. Maar van binnen is het design hypermodern. Bavon: “Het interieur van ons huis is visueel super strak. We kozen bijvoorbeeld voor een betonnen vloer en hebben alle plinten en scharnieren voor de deuren verborgen in de muren.”

“Overal waar je bent in huis ben je daarnaast in contact met de buitenwereld door de grote raampartijen. Ik vond het belangrijk om de natuur onderdeel te maken van het design. Ik wilde de plek waar het huis staat, maar ook de veranderende seizoenen, het veranderende licht en kleurenpalet meenemen in ons interieurontwerp.”

NL kachel groot schilderij bruin
NL hond bij groot schilderij

Flexibele plattegrond

Dat was één van de redenen waarom Bavon voor een flexibele plattegrond koos. “Ik wil de mogelijkheid hebben om te kunnen schuiven met meubels. Ik wil bijvoorbeeld de eethoek en de zithoek kunnen verplaatsen als de seizoenen veranderen, zodat we kunnen zitten waar het licht het mooist is en de temperatuur het meest aangenaam.”

En bij een flexibele plattegrond hoort een flexibel wandsysteem, vond Bavon. Hij koos voor het Artiteq Shadowline Drywall Inbouwsysteem. “Dit systeem is volledig geïntegreerd in de muren. Je kunt het alleen toepassen als je nieuwe wanden en plafonds maakt, maar het resultaat is echt extreem strak. Het valt helemaal weg. Het enige wat je ziet, is die mooie schaduwlijn waar de rails zit.”

Je eigen huis ontwerpen en bouwen

“Als je een compleet nieuw huis gaat ontwerpen en bouwen, heb je de mogelijkheid om na te denken over zaken als plinten, verwarming, lichtsystemen én ophangsystemen,” vertelt Bavon. “Wij hadden de mogelijkheid om het in één keer helemaal goed te doen: tijdloos en volledig weggewerkt. En ik ben heel blij dat we dat ook gedaan hebben.”

Bavon heeft zijn huis fysiek zelf gebouwd, en ook het Artiteq Shadowline Drywall Inbouwsysteem zelfstandig geïnstalleerd in samenwerking met de stucadoor. Bavon: “Het systeem is niet complex, het wijst zichzelf uit. Het had wel wat voorwerk nodig van de stucadoor, maar dat is allemaal goed gegaan. Ook de stucadoor was erg te spreken over het resultaat.”

NL keuken met schilderij en plant aan muur
NL schilderij in de keuken bruin oranje

Functioneel en flexibel

Bavon heeft het ophangsysteem in zijn complete woning doorgevoerd. “Het mooie aan dit systeem is dat je het functionele combineert met het esthetische. We hebben het consequent in de hele woning geplaatst. Ook op het toilet, de badkamer en in de keuken bijvoorbeeld. Dat geeft ons volledige flexibiliteit. Bovendien voorkomt dit systeem de bekende scheurvorming waar je bij een aangezette, gestucte hoek tussen plafond en muur vaak last van hebt.”

Als het gaat over gebruiksgemak, is Bavon ook zeer tevreden. “Ik ben uitermate blij met het systeem. Het is niet alleen geschikt voor de klassieke grote schilderijen, maar ook bijvoorbeeld voor foto’s en andere wanddecoratie. Je kunt op hele kleine hoekjes, plekjes en in nisjes supersnel iets ophangen. Als dat railtje er toch is, hang je veel sneller iets op dan wanneer je spijkers zou moeten slaan. En dat maakt het nóg leuker.”

NL groot schilderij woonkamer
NL woonkamer schilderij en planten

Een strakke en rijke uitstraling

Ook esthetisch gezien geeft het ophangsysteem je veel mogelijkheden, weet Bavon te vertellen: “Het zorgt voor een hele mooie overgang tussen wand en plafond. Door de schaduwlijn die ontstaat, krijg je een hele strakke en rijke uitstraling. Het plafond en de wand komen een beetje los van elkaar. Daardoor kun je bijvoorbeeld met kleur een heel mooi contrast creëren tussen muur en plafond.”
 

Een stukje binnenhuisarchitectuur

Bavon raadt het systeem van harte aan aan mensen die een eigen huis gaan bouwen of hun huis drastisch gaan verbouwen: “Relatief kleine dingen in het ontwerp van je huis hebben soms zo’n grote impact. Dit ophangsysteem is daar echt een voorbeeld van. Mensen denken bij de inrichting van hun huis vaak aan een kleurtje op de muur of een mooi vloerkleed. En bij een ophangsysteem denken ze vooral aan de functionaliteit.”

“Maar het is zoveel meer dan dat. Dit is echt een stukje binnenhuisarchitectuur. Een mooi geïntegreerd schilderij-ophangsysteem verandert je huis op een esthetisch niveau. Het effect is prachtig. De foto’s van ons huis spreken natuurlijk voor zich, maar in het echt weet je niet wat je ziet. Het schaduwrandje doet zoveel! Ik ben echt razend enthousiast.”

NL badkamer met plant en spiegel
NL badkamer met schilderij aan muur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.