NL lijsten aan de muur in pop-up galerie

Pop-up galerie met aandacht voor ambacht

In september opent Anne-Claire Popup-galerie Arti-Pop in Den Bosch, een prachtige plek waar kunstenaars hun werk gedurende een week of weekend kunnen exposeren. In een popup-galerie worden exposities natuurlijk snel opgebouwd en weer afgebroken. Een flexibel en sterk ophangsysteem is daarvoor essentieel. Artiteq was voor Anne-Claire de enige juiste keuze.

Praktische kunstwerken

Anne-Claire (30) startte haar creatieve carrière in de mode. “Ik heb veel assistentiewerk gedaan voor styling,” vertelt ze, “maar die wereld sprak me niet zo aan.” Zes jaar geleden verhuisde ze naar Den Bosch, waar ze samenwoont met haar vriend Tobias en een hele lieve kat. Daar begon Anne-Claire met het geven van interieuradviezen en specialiseerde ze zich in duurzaamheid binnen de interieursector.

Maar haar droom was veel groter. “Ik heb altijd al iets met ambacht in interieur willen doen en het verhaal van de makers helpen vertellen. Zo is het idee voor for the Love of Art (LOA) ontstaan,” licht Anne-Claire toe. Een aantal maanden geleden lanceerde ze een webshop waar je prachtig Europees ambacht kunt vinden. “Ik kies handgemaakte producten uit die op zichzelf een kunstwerk zijn om neer te zetten, maar tegelijkertijd ook praktisch zijn. Gebruiksvoorwerpen dus.”

NL lijsten aan de muur in pop-up galerie
NL lijsten aan de muur in pop-up galerie

Aandacht voor ambacht

Een voorbeeld is het werk van Esmee Hofman. “Zij is mandenvlechter en maakt prachtig fijn vlechtwerk,” vertelt Anne-Claire. “Haar manden kun je gebruiken om bijvoorbeeld een belangrijk document of een sieraad in te presenteren. Maar ze zouden ook op een mooie sokkel kunnen staan als kunstwerk op zich.”

Anne-Claire vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de tijd die schuilgaat achter handwerk. “We zijn gewend om naar een Xenos of Casa te lopen en daar een mandje van een paar euro te kopen. Maar je betaalt eigenlijk te weinig voor zulk ambacht. We mogen wel wat meer stilstaan bij de hoeveelheid kennis, kunde en passie die er nodig is om iets te maken met je handen.”

NL lijst en wandkleed aan de muur in pop-up galerie
NL lijsten aan de muur in pop-up galerie
NL lijsten aan de muur in pop-up galerie

Een prachtig winkelpand

Eerder dit jaar was Anne-Claire op zoek naar een locatie om LOA te lanceren. Dat wilde ze graag fysiek doen. “Ik vind het belangrijk dat mensen de producten die ik verkoop ook in het echt kunnen ervaren,” vertelt ze. “Zo kwam ik terecht bij een prachtige pop-up locatie in Den Bosch. De eigenaresse gaf aan dat ze binnen afzienbare tijd ging stoppen en vroeg of ik interesse had om het winkelpand over te nemen.”

“Mijn eerste gedachte was: ‘ik lanceer net mijn eigen bedrijf, daar heb ik nu echt geen geld voor’,” herinnert ze zich. “Maar ik kon het idee niet loslaten. Ik ben vaak in het pand geweest en heb goed gekeken naar hoe de ruimte het beste tot haar recht komt. En zo ontstond het plan om een pop-up galerie te starten!”

NL lijsten aan de muur in pop-up galerie
NL lijst en wandkleed aan de muur in pop-up galerie

Een flexibele pop-up galerie

Met LOA specialiseert Anne-Claire zich in ambacht binnen de interieursector. “Maar er zijn natuurlijk ontzettend veel andere makers,” vertelt ze. “Fotografen bijvoorbeeld of kunstenaars die prachtig schilderwerk creëren. Dat past niet binnen de niche van mijn webshop, maar het is wel degelijk werk dat ik wil ondersteunen en promoten. Daarom besloot ik een galerie te starten die te huur is voor een week of weekend. Arti-Pop is een plek voor kunstenaars die zelfstandig willen exposeren maar daar zelf geen plek voor hebben. Bij Arti-Pop krijgen ze de vrijheid om een ruimte in te richten zoals ze zelf willen.”

Voor haar concept is flexibiliteit en de mogelijkheid om snel een expositie op te kunnen bouwen en af te breken een belangrijke vereiste. “Elke keer gaten in de muren boren om werk op te hangen, is echt geen optie,” weet Anne-Claire. “In het pand hingen bovendien al een aantal ophangrails van Artiteq. Waar we steeds tegenaan liepen, is dat het niet sterk genoeg leek om groter werk te kunnen ophangen. Dus ben ik in gesprek gegaan met Artiteq. Het bleek niet aan de rails te liggen, we hadden er simpelweg niet de juiste haken bij.”

Geen zorgen over de technische kant

Arti-pop wordt een flexibele, kant-en-klare galerie. “Ik wil dat mensen die de ruimte huren geen zorgen hebben over de technische kant,” vertelt Anne-Claire. “Ze verdienen de vrijheid om hun werk te presenteren zoals ze dat zelf willen. De ruimte is 60m2 groot. Er hangen dus al een aantal meters aan rail, maar we gaan dat nog veel verder uitbreiden. Overal komen korte stukjes rail te hangen, ook in de hoeken en kleine stukjes muur, zodat overal geëxposeerd kan worden en kunstenaars alle keuze hebben in hoe ze hun werk presenteren.”

NL lijsten aan de muur in pop-up galerie
NL lijsten aan de muur in pop-up galerie
NL lijsten aan de muur in pop-up galerie

Veel opties, zowel in stijl als draagkracht

“Het fijne is: met het uitgebreide assortiment aan draden en haken kan ik kunstenaars allerlei verschillende opties bieden, zowel in stijl als draagkracht,” voegt Anne-Claire toe. “Er kunnen kunstwerken tot wel 30 kilo per strekkende meter aan de rails hangen en er zijn haken voor elk soort werk. Sommige kunstenaars geven de voorkeur aan zwart draad of staaldraad, andere willen juist dat de draad waar hun werk aan hangt vrijwel onzichtbaar is, daar is het perlon draad perfect voor.”

“Omdat het assortiment van Artiteq zo ruim is, kan ik de gewenste flexibiliteit bieden. Het wisselen gaat bovendien razendsnel, zodat exposanten alles snel kunnen opbouwen en afbreken.” Anne-Claire vindt het extra mooi dat het werk aan de Click Rail niet super strak tegen de muur hangt. “Net zoals meubels een beetje lucht nodig hebben, en je ze daarom beter niet direct tegen de muur zet, geldt dat ook voor kunst. Het mag ademen. Dat maakt het werk juist meer 3D, alsof het zweeft in de ruimte. Persoonlijk vind ik dat veel stijlvoller.”

NL lijsten aan de muur in pop-up galerie
NL lijsten aan de muur in pop-up galerie

Arti-pop opent in september

Pop-up galerie Arti-pop opent in september en zit nu al bijna vol tot het einde van het jaar. Anne-Claire: “De eerste week zit ik er zelf met LOA. Ik wil één keer per kwartaal zelf een pop-up organiseren voor het werk dat ik verkoop via mijn webshop. En verder komt er onder andere prachtig werk van een keramist aan. We moeten eerst nog een paar weken flink klussen en dan kunnen we open. Ik heb er ontzettend veel zin in.”

Over het Artiteq Click Rail systeem

Kijk op onze Click Rail productpagina voor meer informatie. Andere passende systemen voor een galerie, museum of tentoonstelling vind je hier.

NL lijsten aan de muur in pop-up galerie
NL lijsten aan de muur in pop-up galerie
NL wandkleed aan de muur in pop-up galerie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.