NL hoe monteer je een schilderij ophangsysteem

Monteer een schilderij ophangsysteem in 5 stappen!

Hoe monteer ik een schilderij ophangsysteem?

Tips & inspiratie

Yes! Je schilderij ophangsysteem van Artiteq in binnen. Dat betekent dat je eindelijk kan beginnen met het flexibel ophangen van je favoriete kunstwerken. Snel dat ophangsysteem monteren en decoreren maar! Alleen hoe hang je zo’n schilderij ophangsysteem nou het makkelijkst op? In deze blog laten we je de 5 stappen zien die je moet ondernemen om jouw schilderij ophangsysteem makkelijk en snel op te hangen.

In deze blog nemen we de Click Rail als voorbeeld. Afhankelijk van het type Artiteq schilderij ophangsysteem dat gekozen is, kan de montage op details afwijken. Kijk altijd naar de bijgeleverde montage handleiding van het desbetreffende Artiteq schilderij ophangsysteem.

Stap 1. Bepaal het aantal benodigde meters

Voordat het gewenste schilderij ophangsysteem besteld wordt is het goed om te bepalen aan welke muur het Artiteq schilderij ophangsysteem komt. Meet vooraf goed de lengte van de muur. De Artiteq rails hebben standaard een lengte van 200 cm*. Voorbeeld, indien 15 meter nodig is, wordt 16 meter besteld. Bij meerdere verspringingen of hoeken is het aan te raden om wat extra meters te bestellen. Er is kans op reststukken doordat er meer op maat gezaagd moet worden.

* Artiteq beschikt tevens over een rail van 300 cm. Deze worden vaak gebruikt bij projecten.

montage_schilderij_ophangsysteem_artiteq

Stap 2. Schilder de rail in dezelfde kleur als je muur of plafond

Is je muur voorzien van een kleurtje of heb je de wens om deze straks in een andere kleur te schilderen? Schilder dan de rail mee in dezelfde kleur! Op deze manier wordt de rail mooi geïntegreerd met de muur en valt de rail minder op.

Zowel de rail als de eindkappen en hoekverbinders kunnen worden overschilderd. Het mooiste resultaat is om vooraf (voor montage) de rail in de gewenste kleur te schilderen als ook de eindkappen en eventuele hoekverbinders.

Side Note: Alleen de White Primer (RAL9016) versies van onze ophangsystemen kunnen in een andere kleur geschilderd worden.

montage_schilderij_ophangsysteem_artiteq

Stap 3. Installeer het ophangsysteem plafondaansluitend

Installeer het ophangsysteem plafondaansluitend – dus zo dicht mogelijk tegen het plafond aan. Het Click Rail ophangsysteem wordt door middel van Click&Connect clips aan de muur bevestigd. In het montagezakje worden voldoende Click&Connect clips, schroeven en universele pluggen (geschikt voor vrijwel alle wanden) meegeleverd om het schilderij ophangsysteem op te kunnen hangen.

De Click&Connect clips worden om de 40cm op de muur bevestigd met plug en schroef. Zorg dat je eerste Click&Connect clip ongeveer 15cm vanaf de zijkant begint.

montage_schilderij_ophangsysteem_artiteq

Stap 4. Zaag de rail op maat

Het kan zijn dat de rail op maat gezaagd moet worden, gebruik hiervoor een metaalzaag. Voor een rechte haakse snede is het aan te raden een verstekbak te gebruiken.

Meet vooraf goed op welk punt de rail gezaagd moet worden. Het is aan te raden om zo te zagen dat de zelf gemaakte zaagsnede op het einde of bij een hoek van het systeem komt. De rails zijn eenvoudig tegen elkaar aan te bevestigen dankzij de Click&Connect clips.

Stap 5. Bevestig het ophangsysteem aan de muur

Hangen alle Click&Connect clips? Is de rail op maat gezaagd? En zijn de eindkappen vooraf op de rail bevestigd? Dan kan de rails op de clips worden geklikt.

Mocht je een hoek hebben, dan is het mogelijk om met behulp van hoekverbinders de hoek netjes af te werken.

montage_schilderij_ophangsysteem_artiteq

Hoe hang ik mijn lijsten en overige wanddecoraties aan het schilderij ophangsysteem?

Nu dat je het Artiteq schilderij ophangsysteem hebt gemonteerd begint het leuke werk! Het ophangen van de lijsten, kunstwerken en andere wanddecoraties. Dit gaat heel eenvoudig! De Twister ophangdraden zijn de meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke ophangdraden om te gebruiken in het schilderij ophangsysteem. Deze ‘draai’ je op ieder gewenste plek in de rail. Lees hier enkele tips voor het kiezen van de juiste ophangdraden en haken.

Tip 1. Gebruik de juiste ophangdraden en haken voor jouw lijst / wanddecoratie

Wij bieden een breed assortiment aan ophangdraden en haken. Afhankelijk van het type wanddecoratie, lijst of schilderij dat je wenst op te hangen, bepaal je welke ophangdraad en welke haak nodig is. Wil je dat je ophangdraden bijna onzichtbaar zijn aan de muur? Kies dan voor de Artiteq Twister perlon ophangdraden. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes (100 cm t/m 500 cm) en in twee verschillende diktes: 1 mm en 2 mm. De 1 mm Twister perlon ophangdraden vallen het miste op aan de muur.

Voor zwaardere wanddecoraties en kunstwerken wordt vaak gekozen voor de Twister staalkabel ophangdraden. Ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en in twee verschillende diktes: 1 mm en 2 mm. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Afhankelijk van het gewicht van een lijst of andere wanddecoratie, wordt een ophanghaak gekozen. Wij bieden ophanghaken variërend van een maximaal te belasten gewicht van 4 kg tot 20 kg. Heb je een zwaardere kunstwerk? Hang deze dan aan twee ophangdraden en haken op. Meer informatie over onze haken is hier te vinden.

Tip 2. Hang meerdere lijsten aan één ophangdraad voor een gallery wall

Altijd al een gallery wall gewild in huis? It’s your lucky day! Met Artiteq schilderij ophangsystemen kun je een lijst op schilderij aan een ophangdraad hangen, maar je kan ook meerdere lijsten eraan bevestigen. Het voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoe hoog, laag en welke afstand tussen alle lijsten moeten zonder onnodige gaten in de muur te boren.

Meer inspiratie nodig, bruikbare tips of hoe anderen dat doen? Bekijk het hier.

NL twee vrouwen hangen grote lijst aan muur
NL twee mannen op trap die groot schilderij hangen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.