NL roze wand twee lijsten aan muur

Hoe hoog hang je een schilderij aan de muur?

Wat is de ideale hoogte voor een schilderij of lijst bij jou thuis aan de muur?

Tips & inspiratie

Het ophangen van een schilderij of andere wanddecoraties aan de muur kan soms lastig zijn, vooral het bepalen van de juiste hoogte. We hebben wat tips op een rij gezet voor de hoogte van een schilderij boven de tafel, boven de bank en zelfs boven het bed. Echter, de hoogte hangt af van meerdere factoren zoals plafondhoogte, formaat van wanddecoratie en de meubels die in de ruimte staan. We adviseren om altijd uit te gaan van je eigen gevoel. Groot voordeel met een wanddecoratie ophangen aan een schilderij ophangsysteem is dat je hierin eenvoudig en flexibel kunt verstellen in hoogte en zelfs plek aan de rail! Met een schilderij ophangsysteem kan je altijd zelf uitproberen en bekijken wat het beste is in jouw ruimte.

Hoe hoog hang je een schilderij thuis aan de muur?

De vuistregel voor de ideale hoogte om een schilderij op te hangen in huis is 145 cm. Deze hoogte meet je vanaf de grond tot het midden van het schilderij.  Echter hoeft dit geen vaste vuistregel te zijn. Thuis zal een schilderij vaak lager hangen dan bijvoorbeeld in een museum waar schilderijen meestal op ooghoogte hangen of zelfs nog hoger. Hier loop je namelijk langs. In een thuissetting is dit anders en hou je rekening met andere factoren, zoals bijvoorbeeld vanuit welke positie je naar het schilderij kijkt, de hoogte van het plafond waar het schilderij hangt en de meubels die in de ruimte staan.

Factoren waarmee je rekening moet houden

Zitpostitie 
Thuis bekijk je meestal vanuit een zittende positie, zoals vanaf de bank of aan de eettafel, naar een schilderij aan de muur.

Hoogte plafond
De hoogte in woningen tot aan het plafond zijn relatief laag vergeleken met bijvoorbeeld kunstgalerijen. Grotere lijsten zullen hierdoor in verhouding vaak hoger komen te hangen. Daarnaast moet er ook wel enige afstand tussen de lijst een het plafond zitten.

Meubels en accessoires
Meestal staat er een meubel of accessoire bij of voor zoals bijvoorbeeld een bank, dressoir, tafel, bed o.i.d. Deze hebben invloed op hoe hoog het schilderij komt te hangen.

Praktische zaken
Een schilderij kan mooi boven een bank of tafel hangen, maar wanneer iemand met zijn/haar hoofd tegen het schilderij aankomt zal het hoger gehangen moeten worden.

 

Hoe hoog hang je een schilderij boven een bank?

Boven de bank is een populaire plek om een schilderij op te hangen. Voor de hoogte adviseren we over het algemeen dat de onderkant van het schilderij of de lijst 20 – 25 cm boven de achterkant van de bank komt te hangen. Hierdoor heeft het schilderij ruimte en oogt het niet krap. Als je ervoor kiest om één schilderij of meerdere schilderijen / lijsten bij elkaar op wenst te hangen, dan wil je dat deze proportioneel is met de bank. 2/3 van de lengte van de bank is dan een mooi formaat. Kies je voor een breder schilderij dan de bank, dan kan dit de overhand nemen in de ruimte.

NL schilderij aan de muur boven de bank

Hoe hoog hang je een schilderij boven een tafel?

Als je een schilderij bij een tafel wilt ophangen, kun je het beste de hoogte van 145 cm van de grond tot het midden van het schilderij aanhouden. Naast het bepalen van de juiste hoogte, is het ook belangrijk om rekening te houden met de verhouding tussen het schilderij en de tafel eronder. Als je een schilderij boven de lange kant van de tafel wilt hangen, is het vaak mooier om een groter schilderij te kiezen dan aan de korte kant van de tafel. Dit zorgt voor een betere balans.

NL schilderij aan de muur boven de eettafel

Hoe hoog hang je een schilderij boven een bed?

Creëer een rustige en kalme sfeer in je slaapkamer met de juiste wanddecoratie. Om een gebalanceerde uitstraling te creëren, adviseren we dat het schilderij ongeveer 2/3 van de breedte van het bed of het hoofdeinde beslaat. Dit zorg ervoor dat het schilderij niet overweldigend groot lijkt in vergelijking met de rest van je slaapkamer. Ook hier is het handig en aan te raden om de onderkant van het schilderij tussen 20 en 25 cm boven het bed of hoofdeinde te hangen. Kies je voor meerdere schilderijen of lijsten bij elkaar, laat dan ongeveer 5 tot 15 cm ruimte open tussen elk schilderij / elke lijst. Hierdoor komen ze goed tot hun recht en worden ze niet te dicht op elkaar gepropt.

NL schilderij aan de muur boven het bed

Schilderij ophangen op gevoel

We adviseren om altijd uit te gaan van je eigen gevoel als het gaat om het ophangen van een schilderij of andere wanddecoraties in je huis. Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op algemeenheden. Jouw smaak kan anders zijn. Ook kan de inrichting van de ruimte een andere hoogte mooier uitpakken. Experimenteer daarom met verschillende posities en kijk wat jij het mooiste vindt. Dit is zeker ideaal met een schilderij ophangsysteem.

NL schilderij aan de muur boven de eettafel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.