NL roze wand twee lijsten aan muur

Hoe hoog hang je een schilderij aan de muur?

Wat is de ideale hoogte voor een schilderij of lijst aan de muur? Tips & inspiratie

Het ophangen van wanddecoratie aan de muur kan soms lastig zijn, vooral het bepalen van de juiste hoogte. We hebben wat tips op een rij gezet voor de hoogte van een schilderij boven de tafel, boven de bank en zelfs boven het bed. Echter, de hoogte hangt ook af van meerdere factoren zoals plafondhoogte, formaat wanddecoratie en de meubelen. We adviseren om altijd uit te gaan van je eigen gevoel. Groot voordeel met een wanddecoratie ophangen aan een schilderij ophangsysteem is dat je hierin eenvoudig en flexibel kunt verstellen in hoogte en zelfs plek aan de rail!

De vuistregel voor de ideale hoogte om een schilderij op te hangen is 145 cm. Deze hoogte meet je vanaf de grond tot het midden van het schilderij. Als je een schilderij boven een bank, tafel of ander object wilt hangen, dan kan een andere hoogte echter beter zijn. In deze blogpost leggen we daarom uit hoe hoog je een schilderij in verschillende situaties het beste op kunt hangen en geven we je wat tips mee.

Hoe hoog hang je een schilderij boven een bank?

Boven de bank is een populaire plek om een schilderij op te hangen. Voor de hoogte adviseren we over het algemeen om het schilderij minimaal 100 cm boven je bank te hangen. Hierdoor heeft het schilderij ruimte en oogt het niet krap.

Als je ervoor kiest om één schilderij op te hangen, dan wil je een schilderij ophangen dat proportioneel is met de bank en 2/3 van de breedte van de bank is dus perfect.

NL schilderij aan de muur boven de bank

Hoe hoog hang je een schilderij boven een tafel?

Als je een schilderij bij een tafel wilt ophangen, kun je het beste de standaardhoogte van 145 cm aanhouden. Let bij het schilderij ook weer dat de grootte in verhouding is met de tafel. Boven de lange kant van de tafel is het doorgaans mooier om een groter schilderij op te hangen dan aan de korte kant.

NL schilderij aan de muur boven de eettafel

Hoe hoog hang je een schilderij boven een bed?

Net zoals bij een schilderij boven de bank wil je tussen een bed en een schilderij een afstand van minimaal 100 cm vrij houden. Populair, en heel mooi, is om voor een breed schilderij te kiezen dat ongeveer 80% van de breedte van het bed is.

NL schilderij aan de muur boven het bed

Schilderij ophangen op gevoel

Natuurlijk zijn de bovenstaande adviezen gebaseerd op algemeenheden wat de mensen mooi vinden. Het is natuurlijk mogelijk dat jouw smaak anders is en dat is ook helemaal prima. Ook kan door de inrichting van de ruimte en andere hoogte prettiger zijn. Experimenteer daarom gerust met verschillende posities en kijk wat jij het mooiste vindt.

NL schilderij aan de muur boven de eettafel

Bekijk ons gehele assortiment