NL schilderij aan muur in restaurant

Een knusse huiskamersfeer in restaurant Nevel

Een mix van restaurant en galerie

Inspiratie zakelijk

Restaurant Nevel in Den Bosch serveert verfijnde (groente)gerechten in een verfrissend knusse omgeving. Het restaurant fungeert daarnaast als galerie: op de muren hangen diverse prachtige werken van lokale kunstenaars aan Artiteq Click Rails. Die mix van restaurant en galerie werkt fantastisch. “Het leven draait om genieten en kunst hoort daar absoluut bij!”

Focus op groente

Samen met haar compagnons opende Marjolein van Boxtel eind 2023 restaurant Nevel. “Mijn partner Bobby en ik hadden al heel lang de droom om een eigen zaak te starten,” vertelt Marjolein. “We vonden dat Den Bosch een restaurant miste op hoog niveau met een focus op groente. Afgelopen jaar besloten we met zijn drieën in dat gat te springen.” Samen met goede vriend Douwe startte het koppel restaurant Nevel aan de Brede Haven in Den Bosch. Marjolein: “Douwe is een fantastische chef met een achtergrond in een sterrenzaak. Bobby verzorgt de dranken en gastronomische combinaties en ik ben verantwoordelijk voor de zakelijke kant en het gastvrouwschap tijdens onze openingstijden.”

Zo min mogelijk verspilling

Het ondernemende drietal maakt bewuste keuzes op het gebied van duurzaamheid. “Dat vinden we erg belangrijk,” legt Marjolein uit. “We serveren bijvoorbeeld alleen een verrassingsmenu en geen a la carte, want dat levert veel minder verspilling op. Verder kijken we op allerlei manieren naar wat we gebruiken om zo min mogelijk weg te gooien. Zo krijgen onze gasten bij binnenkomst een broodje zonder de kontjes. Maar die kontjes verwerken we weer in onze friandises en we maken er andere producten van, zoals broodgist.”

NL sfeerbeeld groentes in bakken in restaurant
NL sfeerbeeld groentes in bakken in restaurant

Een ode aan alles dat leeft

Groenten staan centraal in alle gerechten, maar dat betekent niet dat er helemaal geen vlees of vis op de borden ligt. “Nevel, de naam van ons restaurant, staat voor leven, maar dan omgedraaid. We hebben oog voor alle mooie dingen in het leven, op het bord en in het glas. We respecteren ál het leven. Groenten zijn weliswaar onze grootste liefde, maar zeker niet de enige. Als het gerecht er om vraagt, werken we ook met vis of vlees. Maar wel in een andere verhouding. We kiezen verder zoveel mogelijk voor biologisch, duurzaam en lokaal.”

Kunst hoort bij genieten van het leven

Voor het team van Nevel draait leven om genieten. “Daarom hebben we ook gekozen voor kunst aan de muren,” vertelt Marjolein. “Wat ons betreft is kunst onmisbaar als het gaat om genieten van het leven.” De inspiratie kwam van goede vriendin Anne-Claire die met haar initiatief LOA (for the Love of Art) een podium biedt aan Europese kunst en ambacht. “Het leek ons fantastisch om de kunst die zij aanbiedt in het zonnetje te zetten. We hebben er bewust voor gekozen om met name werk tentoon te stellen van startende kunstenaars uit de regio. Verder vinden we het natuurlijk belangrijk dat de schilderijen bij onze stijl, sfeer en het interieur van Nevel passen.”

Nl schilderijen boven tafel in restaurant
NL schilderij boven tafel in restaurant

Galerie in een restaurant

Op dit moment hangt er werk van drie verschillende kunstenaars aan de muren. Bij ieder kunstwerk hangt een kaartje met een toelichting over het schilderij en de kunstenaar. “Kunst aan de muur van een restaurant is natuurlijk niet uniek, maar het is wel degelijk bijzonder dat al het werk dat we tentoonstellen te koop is,” vertelt Marjolein. “Het hangt dus echt als in een galerie. En zodra een werk verkocht wordt, is er weer ruimte voor iets nieuws.”

Alle schilderijen hangen aan de Click Rail van Artiteq. “Het systeem kwam al gauw naar boven dankzij de samenwerking met Anne-Claire,” vertelt Marjolein. “In haar galerie Arti-Pop hangt de kunst namelijk ook aan Click Rails en daar zagen we het in actie. We vonden het ophangsysteem heel subtiel en een duurzame oplossing voor het behoud van de muren. Je kunt de rails schilderen in de kleur van de muur waardoor het bijna wegvalt. En het werk hangt er ontzettend mooi aan.”

Tafels verschuiven = kunst verschuiven

Het installeren van het schilderij-ophangsysteem in het restaurant ging heel snel, herinnert Marjolein zich. “Je schroeft de clips in de muur, klikt de rail erin en kunt van start. Voor de ene wand hebben we de rail in dezelfde kleur geschilderd als de muur en de andere hebben bewust wit gelaten, zodat het mooi matcht. Verder hoefden we niks af te werken, het is meteen heel strak.”

Marjolein is erg tevreden met de flexibiliteit van het systeem. “Je kunt de kunstwerken heel snel wisselen en hoger of langer hangen. Je hoeft daarvoor geen nieuwe gaten in de muur te maken,” legt ze uit. “Helemaal ideaal voor ons als horeca- ondernemers, is dat we de schilderijen eenvoudig over de breedte van de muur kunnen verplaatsen. Als ik bijvoorbeeld een tafel een meter wil verschuiven, omdat we een grote groep krijgen, dan kan ik het kunstwerk dat boven de tafel hangt gewoon mee verschuiven. Heel handig!”

NL kunst boven tafel met klanten in restaurant
NL kunst boven tafel in restaurant

Gezellig huiskamergevoel

Restaurant Nevel is pas een paar maanden open, maar draait nu al ontzettend goed. “Wat we mogen horen van onze gasten is dat ze het eten natuurlijk heerlijk vinden, maar vooral de sfeer heel erg waarderen,” vertelt Marjolein. “Wat we serveren is van hoog niveau, maar we doen het op een laagdrempelige, gezellige manier. Het belangrijkste voor ons is dat je je als onze gast op je gemak voelt.”

Restaurant Nevel laat zien dat fine dining helemaal niet kil of afstandelijk hoeft zijn. Gezelligheid vind je natuurlijk volop in de Bossche horeca, maar meestal niet in combinatie met een avondvullend programma. Dat zie je toch met name in zaken met strak wit gedekte tafels. “Wij doen het echt anders,” vindt Marjolein. “We hebben hard gewerkt aan een knusse huiskamersfeer. Dat zie je zowel terug in het interieur als in de manier waarop wij met onze gasten omgaan. We zetten geen masker op, maar zijn gewoon onszelf. Daar krijgen we de mooiste complimenten over.”

NL kunst boven tafel in restaurant
NL kunst boven tafel in restaurant