Verduurzaam je interieur: 5x duurzame materialen voor wanddecoraties

De interieurtrend van duurzaamheid blijft ook dit jaar weer een belangrijke rol spelen in het interieur. Steeds meer mensen kiezen voor gerecyclede materialen. Daarnaast uit zich dit ook in het gebruiken van duurzame en natuurlijke materialen. Op deze manier breng je niet alleen een leuke, warme en gezellige sfeer in huis, tegelijkertijd draag je ook een steentje bij aan een beter milieu! In deze blog laten wij zien welke natuurlijke en duurzame materialen je kunt gebruiken, en hoe je deze aan je wanden thuis kunt ophangen. We hebben hier verschillende ophangsystemen voor. Voorkom hiermee dat je je wanden beschadigd en wissel van accessoires zo vaak je maar wilt. Lees snel verder en laat je inspireren!

NL rieten decoratie borden aan de muur

Tweedehands accessoires gebruiken

Geef accessoires een tweede leven en breng een sfeervolle vintage touch in je interieur door middel van al eerder gebruikte wanddecoraties. Hiervoor kun je online natuurlijk op verschillende websites kijken zoals marktplaats, maar je kunt ook gewoon een bezoekje brengen aan een kringloopwinkel of vlooienmarkt bij jou in de buurt. Hierdoor voorkom je dat deze materialen op de afvalhoop terecht komen en omdat jij geen nieuw product aanschaft, hoeven hiervoor dus geen nieuwe grondstoffen te worden gebruikt. Bovendien zijn vintage items in je interieur uniek en bijzonder, daarom alleen maar leuker om deze te gebruiken!

Accessoires gebruiken van duurzame materialen

Naast het shoppen bij tweedehandswinkels ben je ook duurzaam bezig als je nieuwe maar wel verantwoorde materialen gebruikt. Wanddecoraties gemaakt van bijvoorbeeld (plexi)glas, riet, bamboe, rotan, jute en FSC-hout, dit is hout dat een restproduct is. Of wat dacht je van decoraties van kurk?

1# Wanddecoraties van jute
Jute is een natuurlijk materiaal dat lang meegaat. Daarnaast is het voordeel van deze stof dat hij recyclebaar is. Hang bijvoorbeeld decoratieve schalen, spiegels, bladen of wandkleden gemaakt van jute op.

Atmospheric image with jute wall cloth

2# Fotolijsten met plexiglas
Foto’s maken het interieur gezellig en persoonlijk. Maak een duurzame keuze en gebruik fotolijsten van het duurzame materiaal plexiglas in plaats van normaal glas. Het is sterker dan glas en gaat dus langer mee. Het materiaal lijkt qua uiterlijk op glas, maar is lichter qua gewicht en makkelijker in gebruik.

Atmospheric image with plexiglass photo frames on wall

3# Wanddecoraties van bamboe, rotan en riet
Bamboe, rotan en riet worden steeds meer gebruikt als vervanger van accessoires gemaakt van hout en plastic. Het zijn ontzettend sterke en flexibele materialen. Alle drie geven ze een warme en ontspannen uitstraling aan je interieur. Bovendien zijn ze hartstikke duurzaam. Dus mixen en matchen maar!

Atmospheric image with with reed and bamboo decoration on the wall

4# Prikborden van kurk
Naast dat het goedkoop is, is kurk ook nog eens duurzaam. Maar hoe gebruik je dit materiaal in je interieur? Hang kurk ter decoratie aan je wand en gebruik het tegelijkertijd als prikbord. Zo ziet je wand er leuk uit en is het functioneel!

Atmospheric image with bulletin boards

5# Wanddecoraties van hout
Ga voor een mooie, natuurlijke look met wanddecoraties gemaakt van hout. Hout is een sterk materiaal dat goed te onderhouden is. Daarnaast past hout perfect in een duurzaam interieur, mits je voor de juiste houtsoort kiest. Let bij je aankoop op het volgende:

♡  Koop wanddecoraties gemaakt van hout met een FSC of PFEC keurmerk. Bekijk hier de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.
♡  Koop wanddecoraties gemaakt van hout dat van lokale bodem komt. Zij kappen de stadsbomen die anders versnipperd zouden worden.
♡  Let op de levensduur van het hout dat je koopt. Want wanneer hout langer meegaat, hebben de bossen meer tijd om zich te herstellen. Op internet vind je hier allerlei lijsten van.
♡  Vermijd samengeperst hout zoals MDF- en spaanplaten.

Atmospheric image with wooden photo frames

Zelf een duurzaam interieur creëren

Wil je ook graag verantwoord wonen? Ga dan zelf thuis aan de slag met onze bovenstaande tips over het gebruik van duurzame materialen. Er zijn oneindig veel keuzes om verschillende wanddecoraties met elkaar te mixen en te matchen. Combineer de duurzame wanddecoratie met onze Click Rail ophangsysteem. Op deze manier ben je extra duurzaam bezig, want door dit ophangsysteem blijven wanden onbeschadigd wanneer je iets wilt ophangen. Zo kun je ook oneindig vaak wisselen van wanddecoraties. Style en restyle dus zo vaak je maar wilt! Combineer de Click Rail met onze verschillende ophanghaken- en draden. Heel veel succes!

Atmospheric image with person hanging a wicker basket on the wall