NL galerij wand schilderij goed hangen

5 tips voor het recht hangen van lijsten

Voorkom kantelen met Artiteq ophangsystemen

Tips & inspiratie

Het ophangen en stileren van lijsten, schilderijen en kunstwerken kan een uitdaging zijn. Met het Artiteq schilderij ophangsysteem kun je een Gallery Wall creëren en spelen met verschillende formaten en soorten wanddecoraties. Echter, het voorkomen van kantelen van lijsten is essentieel voor een perfecte presentatie. Als experts op het gebied van ophangen, delen we graag 5 tips om dit probleem te voorkomen zonder de integriteit van je kunstwerken in gevaar te brengen. Ontdek hieronder onze tips:

Tip 1. Begrijp de oorzaken van kantelen

De grootte, dikte en gewicht van de lijst, evenals het type ophangdraad, kunnen invloed hebben op het kantelen ervan. Dikkere, kleinere lijsten of lijsten met het gewicht voornamelijk aan de voorkant hebben meer kans om naar voren te hangen. Daarnaast kan het gebruiken van een lang stuk ophangdraad ook kantelen veroorzaken. Vooral wanneer je het kunstwerk of de lijst lager ophangt.

Tip 2. Gebruik dubbele ophangdraden

Voor stabiliteit is het aan te raden om twee ophangdraden en -haken te gebruiken, vooral bij zwaardere kunstwerken. Ook bij het ophangen van meerder lijsten kun je kantelen verminderen door twee ophangdraden te gebruiken. Dit verdubbelt namelijk niet alleen het draagvermogen, maar het vermindert ook de kans op kantelen!

NL twee kleurrijke schilderijen aan muur
NL kleurrijk schilderij aan muur

Tip 3: Verwijder overtollig ophangdraad

De ophangdraden van perlon en staaldraad zijn beschikbaar in 1 mm of 2 mm dikte en in lengtes variërend van 100 cm tot 500 cm. Afhankelijk van welke lengte ophangdraad er gekozen is, grote kans dat er overtollig ophangdraad over is wanneer de lijsten zijn opgehangen. Je kunt het overtollige draad afknippen of deze oprollen en eventueel vastplakken aan de achterkant van de lijst. Gebruik bij het vastplakken aan de achterkant van de lijst wat tape of plakband. Het overtollig draad afknippen adviseren we vooral bij lichte lijstjes omdat de stugheid van de draad de lijst naar voren kan duwen. Het gebruik van 1 mm ophangdraden in plaats van 2 mm kan ook helpen omdat deze veel minder stug zijn.

Tip 4. Verplaats ophangpunt achter de lijst

De positie van het ophangpunt achter de lijst is cruciaal. Plaats het ophangpunt hoger om kantelen te voorkomen. Zorg ervoor dat de ophangdraad zo dicht mogelijk tegen de lijst zit. Verplaats het ophangpunt van de rand naar het midden van de lijst om kantelen te vermijden.

NL overtollig ophangdraad
NL achterkant lijst d-ring hanger

Tip 5. Gebruik afstandhouders van Artiteq

Om de lijst iets naar voren te laten komen en kantelen te voorkomen kun je de afstandhouders van Artiteq gebruiken. Deze plaats je aan de achterkant van de lijst. Het materiaal waarvan de afstandhouders van Artiteq gemaakt zijn, zorgen ervoor dat je muur niet beschadigd.

NL afstandhouder achter paneel
NL gallery wall setting roze paarse tinten

Met deze tips kun je genieten van perfect opgehangen kunstwerken zonder het risico van kantelen. Ontdek het gemak van de ophangsystemen van Artiteq en geniet van een prachtig ingerichte ruimte die jij thuis kan noemen!

Ontdek meer over de ophangsystemen van Artiteq en creëer jouw perfecte Gallery Waal vandaag nog!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.